Wil je beginnen met plotteren maar weet je niet zo goed wat je allemaal nodig hebt? Klik dan hier voor onze starterspakketten!

Plotterpedia

Vinylfolies / applicatietape

Vinylfolie, zoals onze Metamark XE/M4 gloss en matt, worden gemaakt van PVC (polyvinylchloride). Heel zelden wordt het gemaakt van PET (polyester). PVC wordt veruit het meest ingezet.
Op de achterkant van de folie wordt een ouderdomsbestendige acrylaatlijm aangebracht die zowel middels oplosmiddelen (solvent) kan worden aangebracht dan wel middels water (waterdispersie).
Vinylfolie is in een veelvoud van verschillende kleuren te leveren. Zo is de Metamark M4 leverbaar in 73 verschillende kleuren.

https://www.hobbyplotter.nl/media/wysiwyg/Metamark_M4.jpg

Gekalanderde folie heeft zoals in de markt wordt genoemd een memory effect en zal ten alle tijde terug willen naar haar oorspronkelijke vorm.
Hierdoor zijn deze folies in mindere mate vervormbaar en derhalve alleen toepasbaar voor vlakke en licht gebogen ondergronden.

Monomeer weekgemaakte folies, zoals onze Metamark M4, worden meestal voor kortstondige en/of indoor toepassingen ingezet.
Zo wordt de matte variant van de Metamark M4 bijvoorbeeld vaak voor het bestickeren van decoratieartikelen en speelgoed ingezet.
De monomere weekgemaakte folie kan enkele krimp vertonen. De folie wordt in buitengebruik maximaal 3 jaar gegarandeerd. Deze folie is zeer aantrekkelijk geprijsd.

Applicatietape is een onmisbaar product bij snijfolies. Deze zijn onontbeerlijk voor het overdragen van gesneden en gepelde logo's en/of teksten naar de ondergrond waar het op geplakt dient te worden.

P160 transferfolie

Transfermateriaal

Flex en flock zijn producten die met een snijplotter gesneden worden en door middel van druk en hitte op een textiel kunnen worden getransfereerd.
Enkele van de meest voorkomende toepassingen zijn het bedrukken van hoodies, babykleding, petten en tassen. 
Met flex en flock kun je vrij snel en eenvoudig individuele textielproducten in een zeer kleine oplage produceren. 
Katoen, polyester en nylon zijn zonder problemen te voorzien van transferfolie opdruk.

Textieltransfermaterialen zijn wasbestendig. De maximale wasbare temperatuur varieert van 30 graden tot 80 graden Celcius.
Hiertoe verwijzen we je graag naar de technische datasheet van het desbetreffende flex- of flockproduct of klik hier voor de complete matrix.

Er zijn verschillende formaten beschikbaar.

Siser flexfolie

Productie

Een flexfolie bestaat uit 4 lagen. Een transparante backing, hierop is een semi-permanente lijm aangebracht (deze moet later namelijk loslaten om de tekst te kunnen transfereren).
Hierop zit de uiteindelijk aan te brengen flex- of flockfolie. Als laatste zit daar weer bovenop de hotmelt die zorgt voor de verankering van de film op de textiele ondergrond waarop deze moet komen.
De hotmelt lijm is bij kamertemperatuur droog en die wordt pas actief gemaakt bij hitte.
Er bestaat een enorme diversiteit aan verschillende folies zoals vele kleuren, maar ook glitter, dierenprints etc. zijn verkrijgbaar op de markt.

Flock wordt in principe op dezelfde manier geproduceerd als flex. Echter wordt daar in plaats van folie een viscose ingezet. De flock structuur van deze viscose zorgt voor de velours uitstraling.

Polyester Film

Pressure Sensitive Adhesive

Polyurethane Film

Heat Sealing Adhesive

Voor de goede verwerking is er dus hitte nodig (om de lijm te activeren) maar ook druk (om de lijm in de textielvezels te laten dringen en zo een goede verankering te krijgen).
Hiertoe wordt een transferpers gebruikt. Deze persen zijn er in vele verschillende uitvoeringen en worden in het hoofdstuk transferpersen verder uitgelegd.

Omdat je in principe de folie van de achterkant snijdt, dien je het logo of de tekst in spiegelbeeld te snijden.

Nadat de folie is gesneden wordt de overtollige folie verwijderd zodat je op de polyester backing alleen de gewenste tekst overhoudt.
De polyester backing is er in 2 uitvoeringen, in een zelfklevende en in een niet-zelfklevende uitvoering. Beide backings hebben hun voor- en nadelen.
Zo laat de flex op een niet-zelfklevende drager zich iets makkelijker pellen, maar laat een zelfklevende drager zich weer beter positioneren op een textiel.
Bovendien heeft een zelfklevende drager als voordeel dat men de mogelijkheid heeft om iets wat per ongeluk gepeld is, terug weer op de backing te plakken.

De gemiddelde perstijd, druk en temperatuur kan per producent of product verschillen.
De klassieke producten hebben vaak nog een tijd nodig van ongeveer 15 en 20 seconden.
Inmiddels zijn er ook al materialen die binnen 5 seconden geperst zijn. Deze producten zijn soms wel iets duurder, maar dit levert dan wel weer een enorme arbeidstijd besparing op.
Voor de exacte temperatuur, perstijd verwijzen we je graag naar de betreffende technische datasheets of klik hier voor de complete matrix.

Als laatste stap wordt na het transfereren op de transferpers de polyester backing verwijderd en is het klaar. 

Een veel voorkomend fenomeen bij textieltransfermaterialen is het doorbloeden van de sublimatie inkten die veelal bij sportshirts worden gebruikt.
Hierdoor kan bijvoorbeeld een witte flex op een rood voetbalshirt roze worden. Dit probleem wordt veroorzaakt door hoge concentraties sublimatie inkt in de (sport) shirts.
Deze kunnen geheractiveerd worden door de temperatuur die bij het persen gebruikt wordt.
Het hoeft niet zo te zijn dat dit probleem gelijk optreedt bij het persen, dit kan ook na verloop van tijd optreden. 
Om dit fenomeen te voorkomen zijn er producten ontwikkeld die een zwarte tussenlaag hebben, dat zijn de speciale blockout versies.

De meeste soorten flex zijn over elkaar heen te verwerken, maar er zijn er een aantal van uitgesloten. Om zeker te zijn of het mogelijk is, adviseren wij om met ons contact op te nemen.

 

Soorten transfermateriaal

Standaard flex

De standaard flex is in een veelvoud aan kleuren te verkrijgen en zijn in verschillende merken tot maximaal 57 kleuren verkrijgbaar.
Bij de standaard flex zijn er tevens neon en metallic kleuren verkrijgbaar.

Low-Temp/Short time

Inmiddels hebben alle flexproducenten een low-temp en short time variant. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld bij een temperatuur van tussen de 120 en 140 graden Celcius maar 5 seconden hoeft te persen.

Nylon

Nylon is een gladder weefsel dan katoen en heeft een gesloten structuur. Daarom is er een speciale flex voor nylon textiel.
Door de dunnere lijmlaag die op deze flex wordt aangebracht, voorkomt men dat de lijm aan de zijkanten uitvloeit.
Let op, op gecoat nylon kan flex niet hechten. Hoe weet je dat een nylon is gecoat? Druppel water op de stof, blijft het water op de stof liggen?
Dan is het materiaal voorzien van een coating en moet je deze eerst voorpersen en de test herhalen, net zolang tot het water door de stof heen trekt. 
Blijft het water erop liggen en trekt het niet in het materiaal? Dan kun je geen flex op het materiaal persen.

Blockout

Er zijn speciale blockout flexen die voorzien zijn van een zwarte tussenlaag die het doorbloeden bij gesublimeerde materialen tegengaat.
Ook zijn de blockout flexen uitermate geschikt voor softshell jassen en voetbalshirts.

Machines

Snijplotters

Snijplotters vinden hun oorsprong in de kledingindustrie. Het Amerikaanse bedrijf Gerber ontwikkelde in 1969 een automatische machine om stoffen op maat te snijden.
Na de ontwikkeling werd er gekeken welke markten ook een X/Y/Z snijbeweging maakte. De meest bekende voor ons zijn de tekenplotters uit de bouwwereld en natuurlijk de alom bekende snijplotter.

De eerste snijplotter die op de markt kwam, was dus de Gerber e- Graphix plotter. Deze 38 cm brede snijplotter transporteerde de folie door middel van pinfeed.
Pinfeed waren gaatjes die aan de zijkant van de folie waren gestanst en door middel van een tandwiel met daarop pinnen aangebracht werd voortbewogen.
Het was alleen mogelijk om teksten ermee te snijden en kostte 1 lettertype meer dan € 500,00. Ook was de plotter tergend traag.

De ontwikkelingen in grafische software gingen in een ras tempo en werd het mogelijk om ook bijvoorbeeld logo’s digitaal te ontwerpen en te snijden.
Er wordt meestal gebruikt te maken van vektorbestanden (dit is een grafische bestand om ook rondingen te snijden).

Hobbyplotter.nl levert een aantal verschillende type plotters, onder andere Silhouette Cameo, Cricut Joy, Cricut Maker en Siser Juliet & Romeo. 
Meer informatie en vergelijken van de snijplotters hier

Silhouette Cameo 4         

 

Transferpersen

Wat is een transferpers?

Een transferpers is een machine met twee ijzeren platen die tot hoge temperaturen verwarmt kunnen worden.
Deze platen worden op elkaar geperst en ontstaat er tussen de twee platen een behoorlijke druk (bv 3,5 bar).
De elementen hitte en druk heb je nodig voor het overbrengen van transferproducten op een textiel.

Secabo TC2

Printers

Eco-solvent

De veruit meest bekende printer in de signmarkt is de eco-solvent printer.
De meest beprintbare materialen voor deze inkten moeten voorzien zijn van een speciale coating. Dit geldt echter niet voor de meeste PVC-producten, die zijn zonder coating beprintbaar.
Het voordeel van dit soort inkten ten opzichte van watergedragen inkten is de korte droogtijd en dat de inkt in de kleine poriën van de verschillende materialen kan dringen (PVC).
Daardoor ontstaat een goede hechting met de ondergrond. Deze inkten zijn ook watervast en dienen daarom ook niet gelamineerd te worden tegen vocht, maar wel voor beschadigingen.
Deze inkten zijn voor buitentoepassingen inzetbaar en kan met een relatief hoge snelheid worden geprint.

Voor bedrijven met kleinere productieruimtes is een zogenoemde print- en cutprinter een ideale oplossing. Deze machine kan printen én snijden.
Hier vind je onze eco-solvent printer.

Roland VERSAStudio BN-20