Wat is transfermateriaal en hoe wordt het gemaakt?

Transfermateriaal maken

Flex en flock zijn producten die met een snijplotter gesneden worden en door middel van druk en hitte op een textiel kunnen worden getransfereerd.
Enkele van de meest voorkomende toepassingen zijn het bedrukken van hoodies, babykleding, petten en tassen. 
Met flex en flock kun je vrij snel en eenvoudig individuele textielproducten in een zeer kleine oplage produceren. 
Katoen, polyester en nylon zijn zonder problemen te voorzien van transferfolie opdruk.

Textieltransfermaterialen zijn wasbestendig. De maximale wasbare temperatuur varieert van 30 graden tot 80 graden Celcius.
Hiertoe verwijzen we je graag naar de technische datasheet van het desbetreffende flex- of flockproduct of klik hier voor de complete matrix.

Er zijn verschillende formaten beschikbaar.

 

Transfermateriaal productie

Een flexfolie bestaat uit 4 lagen. Een transparante backing, hierop is een semi-permanente lijm aangebracht (deze moet later namelijk loslaten om de tekst te kunnen transfereren).
Hierop zit de uiteindelijk aan te brengen flex- of flockfolie. Als laatste zit daar weer bovenop de hotmelt die zorgt voor de verankering van de film op de textiele ondergrond waarop deze moet komen.
De hotmelt lijm is bij kamertemperatuur droog en die wordt pas actief gemaakt bij hitte.
Er bestaat een enorme diversiteit aan verschillende folies zoals vele kleuren, maar ook glitter, dierenprints etc. zijn verkrijgbaar op de markt.

Flock wordt in principe op dezelfde manier geproduceerd als flex. Echter wordt daar in plaats van folie een viscose ingezet. De flock structuur van deze viscose zorgt voor de velours uitstraling.

Polyester Film

Pressure Sensitive Adhesive

Polyurethane Film

Heat Sealing Adhesive

Voor de goede verwerking is er dus hitte nodig (om de lijm te activeren) maar ook druk (om de lijm in de textielvezels te laten dringen en zo een goede verankering te krijgen).
Hiertoe wordt een transferpers gebruikt. Deze persen zijn er in vele verschillende uitvoeringen en worden in het hoofdstuk transferpersen verder uitgelegd.

Omdat je in principe de folie van de achterkant snijdt, dien je het logo of de tekst in spiegelbeeld te snijden.

Nadat de folie is gesneden wordt de overtollige folie verwijderd zodat je op de polyester backing alleen de gewenste tekst overhoudt.
De polyester backing is er in 2 uitvoeringen, in een zelfklevende en in een niet-zelfklevende uitvoering. Beide backings hebben hun voor- en nadelen.
Zo laat de flex op een niet-zelfklevende drager zich iets makkelijker pellen, maar laat een zelfklevende drager zich weer beter positioneren op een textiel.
Bovendien heeft een zelfklevende drager als voordeel dat men de mogelijkheid heeft om iets wat per ongeluk gepeld is, terug weer op de backing te plakken.

De gemiddelde perstijd, druk en temperatuur kan per producent of product verschillen.
De klassieke producten hebben vaak nog een tijd nodig van ongeveer 15 en 20 seconden.
Inmiddels zijn er ook al materialen die binnen 5 seconden geperst zijn. Deze producten zijn soms wel iets duurder, maar dit levert dan wel weer een enorme arbeidstijd besparing op.
Voor de exacte temperatuur, perstijd verwijzen we je graag naar de betreffende technische datasheets of klik hier voor de complete matrix.

Als laatste stap wordt na het transfereren op de transferpers de polyester backing verwijderd en is het klaar. 

Een veel voorkomend fenomeen bij textieltransfermaterialen is het doorbloeden van de sublimatie inkten die veelal bij sportshirts worden gebruikt.
Hierdoor kan bijvoorbeeld een witte flex op een rood voetbalshirt roze worden. Dit probleem wordt veroorzaakt door hoge concentraties sublimatie inkt in de (sport) shirts.
Deze kunnen geheractiveerd worden door de temperatuur die bij het persen gebruikt wordt.
Het hoeft niet zo te zijn dat dit probleem gelijk optreedt bij het persen, dit kan ook na verloop van tijd optreden. 
Om dit fenomeen te voorkomen zijn er producten ontwikkeld die een zwarte tussenlaag hebben, dat zijn de speciale blockout versies.

De meeste soorten flex zijn over elkaar heen te verwerken, maar er zijn er een aantal van uitgesloten. Om zeker te zijn of het mogelijk is, adviseren wij om met ons contact op te nemen.

Terug naar de Plotterpedia.