Hoe werkt een snijplotter?

werkwijze snijplotters

Snijplotters kunnen gebruikt worden voor zeer veel verschillende creatieve projecten, van gepersonaliseerde cadeaus tot je eigen mode-items. Een snijplotter kan namelijk de meest gedetailleerde vormen en ontwerpen uit verschillende materialen snijden. Niet alleen papier, voor het maken van kaarten maar ook vinyl, voor de personalisering met behulp van een transferpers tot aan stoffen en dunne metalen. Maar hoe werkt een snijplotter nou eigenlijk? 

 

Zo werkt een snijplotter

Je zou een snijplotter kunnen vergelijken met een printer, maar in plaats van inkt gebruikt een snijplotter een mesje om de materialen te snijden. Met behulp van de bijgeleverde software van de snijplotter wordt het mes bestuurd. Op die manier kan de snijplotter de meest complexe ontwerpen nauwkeurig uitsnijden.

Een snijplotter bestaat uit een mes, een materiaalhouder, snijtafel, bijbehorende software en accessoires. Voor iedere snijplotter variant zijn er verschillende messen verkrijgbaar die allemaal unieke eigenschappen hebben. Meer weten over de verschillende messen? Lees dan ook een van de andere Plotterpedia berichten die specifiek gericht zijn op de verschillende messen.

  • Welke messen zijn er voor de Cricut snijplotters?
  • Welke messen zijn er voor de Silhouette snijplotters?
  • Welke messen zijn er voor de Siser snijplotters?

De materiaalhouder is het vlak waarop het materiaal ligt wanneer het wordt gesneden. Op die manier wordt voorkomen dat het materiaal tijdens het snijden verschuift waardoor het resultaat anders is dan gewenst.

Sommige plotters beschikken over snijmatten met verschillende kleefkrachten om het materiaal optimaal op zijn plaats te houden. Dat wordt ook wel de snijtafel genoemd.

Zonder software kom je echter niet ver met een snijplotter. De software stuurt de snijplotter aan en vertelt hem precies wat hij moet snijden en waar. Maar ook instructies zoals de snijdiepte worden via de software doorgegeven aan de snijplotter.

 

Terug naar de Plotterpedia.